Yazılım Test Süreçlerinde Test Planlama

Sebahat Selvi
3 min readApr 16, 2020

Merhaba,

Serimizin ikinci kısmında yazılım test süreçlerinde “Yazılım Test Yaşam Döngüsünde (STLC) Test Süreçleri Nasıl Olmalıdır?” makalesinde özet geçtiğimiz test planlama aşamasını daha detaylandırarak ele alacağız. İyi okumalar..

Bir test planı testin kapsamını, testin stratejisini, test ortamını, hangi yazılım parçalarının test edilip edilmeyeceğini, proje kapsamında amaçlanan test eylemlerini, kaynakları ve takvimi içeren bir dökümandır. Test planlarının geliştirilmesindeki amaç proje kapsamındaki test stratejisinin tanımlanması, kaynak paylaşımının planlanması, sorumlulukların, risklerin ve önceliklerin açığa kavuşturulmasıdır. Test planlama iki farklı yaklaşım ile takip edilebilir

Birinci Yaklaşım: Bu yaklaşıma göre projenin genel bir test stratejisi test
ana planı
adı verilen bir plan içerisinde belirtilebilir. Bu yaklaşıma göre kabul test planı sistem test planı, tümleştirme test planı, birim test planı ayrı ayrı oluşturulur.

İkinci Yaklaşım: İcra edilecek tüm testler için tek bir test planı geliştirilir.
Genel olarak Kabul Test Planı veya Sistem Test planı diye adlandırılabilir. Geliştirilen plan birim, entegrasyon, sistem ve kabul testlerinin ve diğer testlerin planlamalarını kapsar.

Bir test planında olması gereken özellikler:

  • Test amaçları tanımlanmalıdır: Bu aşamada testten beklenenler, test için kritik başarı faktörleri, karşılaşılacak olan kısıtlar, testin kapsamı, test sonrası analiz ve değerlendirilmesinin nasıl yapılacağı konuları tanımlanır.
  • Test stratejisi belirlenmelidir: Bu aşamadan kasıt hangi testlerin gerçekleştirileceği ve her bir testin ne şekilde yapılacağıdır. Kullanılacak olan test tekniklerinin, test başlama kriterlerinin, test sonlandırma kriterinin ne olduğu, test ile geliştirme ekipleri arasındaki koordinasyonun nasıl olacağı, test yönetim yaklaşımının nasıl olacağı bu kapsamda düşünülmeli ve yöntemleri belirlenmelidir
  • Test ortamı tanımlanmalıdır: Test ile ilgili gerekli donanım, yazılım, ağ alt yapısı, gerekli test araçları ve diğer raporlama ve izleme yazılımları belirlenmelidir.
  • Test belirtimlerinin nasıl geliştirileceği belirlenmelidir: Bu aşamada test ekibi geliştirilecek olan yazılım hakkında bilgilendirilmelidir. Ekip arasında iş paylaşımı yapılmalı ve testlerle ilgili gerekli standartlar tespit edilmelidir.
  • Test takvimi belirlenmelidir: Test için ayrılan kaynaklar ve geliştirme takvimi göz önüne alınarak bir test takvimi belirlenmeli ve bu takvim proje teslim tarihleri ile senkronize olmalıdır.
  • Test planı gözden geçirilmeli ve onaylanmalıdır: Planın tamamlanmasından sonra test planı gözden geçirilmeli ve onaylanmalıdır

Yazılım projeleri kapsamında geliştirilen test planları yaşayan dokümanlardır yani uygulamaların değişmesine bağlı olarak test planları da değiştirilebilir. Bu nedenle test planları yazılım yaşam döngüsünün ilk evreleriyle başlar ve testlerin başlamasından önce son haline getirilir.

Kaynaklar:

[1] Çölkesen Rıfat, Yazılım Test Mühendisliği,2010,1. Baskı

[2] Sarıdoğan M.Erhan, Yazılım Test Mühendisliği,2010,2. Baskı

[3] Kuday Güneş, Yazılım Mühendisliği Yöntemleriyle Yazılım Test Süreci, Yüksek Lisans Tezi, 2014

--

--